Gránátalma
Ismerje meg a gránátalma jótékony hatásait a szervezetére

Gránátalma a vallásban és a mitológiában

A gránátalma szépségéről és tápértékéről már a Bibliában is szóltak. Az ókorban a termékenység, a bőség és a szerelem szimbólumának is tartották, a monda szerint az első növényt Ciprus szigetén maga Aphrodité ültette. A termékenységet és a bőséget a sok mag jelképezi, a szerelmet az égőpiros virágszín.
Magyarországon a törökök tették népszerűvé a gyümölcsöt, ami hamarosan a szeretet jelképévé vált.

Gránátalma, mint növény

A gránátalma egy 5-8 méter magas bokron vagy fán termő, jellegzetesen fanyar ízű gyümölcs. Őshazájának Ázsiát tartják, ma azonban már a világ szinte minden pontján megtalálható egészen Amerikától Afrikáig. Nem csak a fogyasztására korlátozódnak a felhasználási területei, Indiában például fonal, cérna festésére is használják a gránátalmát. Nagyszerű alapanyaga számos ételnek, dzsúsznak, alkoholos és alkoholmentes italnak. 
Egészségre gyakorolt jótékony hatása is ismeretes, magas C- és B-vitamin, továbbá antioxidáns tartalmának köszönhetően joggal nevezik szupergyümölcsnek. A téli hónapokban is ajánlott a fogyasztása, immunerősítő és gyulladásgátló hatással is bír.
A Garnet és a 4U alapanyagául szolgáló gránátalma az azerbajdzsáni Gulovsha fajta, melynek gyümölcsei 350-400 grammosra is megnőhetnek. Vékony héja hatalmas magokat takar, melyből a gránátalmalevet préselik. Ezt a fajtát magas szénhidráttartalom és alacsony savtartalom jellemzi. Októberben terem a gyümölcs, ám különleges tulajdonságainak köszönhetően egészen márciusig eltartható. Érdemes ebben az időszakban keresni a hazai boltok polcain, hisz ekkor a legfrissebb és legérettebb.

A gránátalma virágzási ideje júliustól augusztusig tart, ekkor gyönyörű piros, tölcsér alakú virágokat hoz, ami rendkívüli látványt nyújt a kertben. Hazánkban leginkább ez lehet az indok a tartására, hisz csak nagyon ritka esetben terem rajta gyümölcs.