Gránátalma és hatásai

A Garnet és a 4U alapanyaga az Azerbajdzsánból származó Gulovsha gránátalma, amelyet sötétpirosas, mélybordó színe, továbbá egyenkénti majdnem fél kilogrammos súlya jellemez a leginkább. Íze sokkal harmonikusabb a többi gránátalmával szemben, mert alacsony savtartalom és magas szénhidráttartalommal bír, így a rendkívül domináns gránátalma íz nem érződik olyannyira fanyarnak.

Ezt a növényt a sokoldalúság is jellemzi, hisz fogyasztásán túl, festéket és illatszert is készítenek belőle valamint a gyógyszer és a szépségipar is előszeretettel használja alapanyagként.

Számos kutatás irányul a gránátalma jótékony hatásainak alátámasztására. Több helyen publikált az ellagsav tartalma, aminek a rákellenes tulajdonsága ismeretes, továbbá hatékony a szív- és érrendszeri problémák esetében is. Kedvezően hat az emberi szervezetre a gránátalmában található antioxidáns, ami közel dupla annyi mennyiséget tartalmaz, mint a vörösbor, az áfonya vagy a zöld tea. A gránátalma kiváló kálium valamint C- és B-vitamin forrás is, ám polifenol tartalma sem elhanyagolható.

A korábban már említett ellagsavról és hatásairól már számos kutatás készült. Állatokon végzett kísérletekben az ellagsav lassította egyes rákos sejtek növekedését, ami biztatóan hangzik a jövőre tekintve. Azonban, jelenleg nincsen megbízható kutatás, amely kimondaná, hogy az ellagsav megakadályozná a rákos sejtek fejlődését vagy gyógyítaná azokat az emberi szervezetben. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az emberi szervezetre kifejtett esetleges jó tulajdonságait bizonyítsák.

Az izraeli Aviram professzor kutatása megállapította, hogy a gránátalma csökkenti a káros koleszterin mennyiséget az emberi szervezetben, míg a növeli a hasznos koleszterin szintet. Kialakult szív- és érrendszeri problémákkal küzdőket is vizsgált, akik eredményei javultak a gránátalma fogyasztás következtében. Aviram professzor hasonló összefüggést talált más ételek is italok kapcsán is, mint például az olíva olaj és a vörösbor.