7 ok, hogy miért fogyasszunk gránátalmát
A gránátalma október-novemberben érik, de kivételes tulajdonságai végett eltartható egészen tavasz közepéig is. Érdemes ebben az időszakban keresni a hazai boltok polcain, hisz ekkor a legfrissebb és legérettebb. A következőkben az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásaival fogunk foglalkozni.

1. Antioxidáns

Számos magas antioxidáns tartalmú ételt és italt ismerünk, mint az áfonya a vörösbor és a zöldtea. A gránátalmával összehasonlítva ezek alulmaradnak, hisz a gránátalma közel dupla annyi hatóanyagot tartalmaz. Ezek az antioxidánsok nagy arányban hasznosulnak mivel könnyen és gyorsan fel tudnak szívódni az emberi szervezetben.


2. Szív-és érrendszer

A gyümölcs kedvező hatóanyaginak köszönhetően csökkenti a szervezetben a káros koleszterinszintet, míg növeli a hasznos koleszterin mennyiségét, ezzel kedvező hatást fejtve ki a keringésre. Fogyasztása segít csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát, jótékonyan hat a már kialakult érelmeszesedési problémákra is. Ezen kívül a vérnyomás problémákra is jótékonyan hat.

3. Hatóanyagok

A gránátalmát a szupergyümölcsök közé sorolják rendkívül magas vitamin, tápanyag és antioxidáns tartalma miatt. A szupergyümölcsök további tulajdonsága a betegségek kialakulásának csökkentése.
Nagy arányban található meg benne polifenol, különböző nyomelemek, vitaminok és egyéb gyógyhatású molekulák. A gránátalma kiváló kálium és C vitamin forrás, emellett nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és gyümölcscukrot is.

4. Rák

Manapság az orvostudomány egyre több növényt vizsgál a rákkutatás szempontjából. A gránátalmáról is születtek már ilyen kutatások, amelyek reményteljes eredménnyel zárultak egyes ráktípusok gyógyításával kapcsolatosan.
Várható, hogy a gyümölcs hatóanyagai több gyógyszerben is megtalálhatóak lesznek majd, mind megelőzés, mind kezelés szempontjából. Ezen a területen még számos kutatást kell elvégeznie az orvosoknak ahhoz, hogy biztos összefüggést találjanak a gránátalma hatóanyagai és rákgyógyítás között.

5. Klimax

A gránátalma fogyasztása kifejezetten jót tehet a klimax időszakában lévő nőknek. Ennek az oka pedig az, hogy tartalmaz egy fito-ösztrogén nevű növényi eredetű vegyületet, ami hasonlít az emberi szervezetben megtalálható ösztrogénre.
Fontos tudni, hogy ez a vegyület pár nap alatt kiürül a szervezetből ellentétben a mesterséges hormonokkal, amik hónapokig is megtalálhatóak. A gránátalma segíthet enyhíteni a változó korral kapcsolatos negatívumokat és tüneteket, így megkönnyítheti ennek az időszaknak a „túlélését”.

6. Gyulladások

A gránátalmának kiemelkedő gyulladásgátló hatása is van, így javasolt a fogyasztása szinte bármilyen gyulladásos megbetegedés esetén. Leginkább a gyomorban és belekben keletkezett gyulladások enyhítésében segíthet.
A megfázásos gyulladások tekintetétben is rendkívül hasznos, akár megelőzési szempontból is lehet fogyasztani a gyümölcsöt. Amellett hogy segít a gyulladások terén, a magas vitamin és tápanyag tartamának köszönhetően a szervezet védekezőképességét is erősíti.

7. Porckorong

A gránátalmát egyre többen ajánlják a porckopásban szenvedőken, mert képes megállítani azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek a porcokat támadják meg. Porckorong kopás rengetegen szenvednek hazánkban. Ez a betegség folyamatos, nagy fájdalommal járhat, így hatékony kezelés nélkül sokat ronthat az ebben szenvedők életszínvonlán.

Ezeket az eredményeket még számos kutatásnak kell alátámasztania, de már ma is vannak bíztató eredmények a gránátalma jótékony hatásaival kapcsolatban.
2014 SZE 30 10:10:48/